Obama skuffet over nedslående jobbtall

Kun 96.000 nye arbeidsplasser ble skapt i USA i august, godt under det som var spådd. Ikke bra nok, mener Barack Obama.

Barack Obama - Foto: AP
Politikk

- Det er ikke godt nok. Vi vet at det ikke er godt nok. Vi er nødt til å skape nye jobber raskere, sa USAs president i sin første kommentar til de nedslående tallene, da han fredag møtte velgere i Portsmouth i New Hampshire.På forhånd var ekspertenes forventninger at det skulle bli opprettet 130.000 nye arbeidsplasser i USA i august.SlagDen offisielle arbeidsløsheten sank likevel fra 8,3 prosent til 8,1 prosent, men det skyldes i stor grad at mange arbeidsløse har gitt opp å søke jobb, ifølge det amerikanske arbeidsdepartementet.Den svake veksten i sysselsettingen er et slag i ansiktet på Obama, som i sin landsmøtetale kvelden før ba amerikanerne om tålmodighet med innsatsen hans for å bedre økonomien.Obamas motkandidat Mitt Romney var raskt på banen og sier at de nye tallene viser at Obama ikke er riktig mann til å bringe USA ut av den økonomiske krisen.Romney-løfte- Slike tall tar åpenbart motet fra amerikanere som prøver å skaffe seg jobb, sier han.Selv lover Romney å skape 12 millioner nye arbeidsplasser dersom han blir valgt til president.Obama påpeker på sin side at det har vært vekst i jobbmarkedet i 30 måneder på rad, mens det forsvant 800.000 arbeidsplasser i måneden da han tok over som president.Nye skrittDe svake tallene kan åpne for at sentralbanken Federal Reserve må ta nye skritt for å beskytte økonomien.Amerikansk økonomi har vokst jevnt og trutt de siste tre årene, men veksten har vært gjennomgående svak, og arbeidsløsheten har holdt seg på over 8 prosent. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv