Rajoy har ingen hast med ESB-søknad

Europeiske ledere puffer nå Spania mot Den europeiske sentralbanken for å få landet til å be om hjelp. Men spanjolene har det ikke travelt.

Foto: AP
Politikk

Da sentralbanksjef Mario Draghi åpnet for ubegrensede støttekjøp av kriselands statsobligasjoner for å få ned den kveldende lånerenten de betaler, trakk både politikere og markedet et lettelsens sukk. Krisen i eurosonen er blitt mindre akutt.Men tiltaket krever at landene først ber om hjelp, og Spanias statsminister Mariano Rajoy ser ikke ut til å ha det travelt.Både Frankrike og EU-kommisjonen skal ha begynt å øve press, og Italia håper på en spansk søknad om bistand for å unngå å måtte sende en selv. Men Spania kommer ikke til å la seg tvinge, understreker regjeringskilder i Madrid.- Akkurat nå ser vi ingen hast, sier en kilde til nyhetsbyrået Reuters.AvgjørendeSpanias valg kan komme til å bestemme utfallet av eurokrisen.- Når behovet kommer, skal jeg fortelle dere det, sa Rajoy etter å ha møtt Tysklands statsminister Angela Merkel torsdag.Han har sagt han er åpen for å be om hjelp, men først skal han analysere hva vilkårene fra ESB faktisk betyr.Tiltaket fra sentralbanken følges nemlig av «strenge og effektive» betingelser. Land må be om hjelp fra eurosonens krisefond og forplikte seg til reformer og innstramminger.Harde krav

Nyheter
Næringsliv