Regjeringen vil stoppe ulovlig pilleimport via nett

Hver dag får nordmenn 40.000 pakker og konvolutter med ulovlige legemidler kjøpt via nettet.

P-piller - Foto: Scanpix
Politikk

Halvparten av dem er forfalskninger. Nå vil regjeringen stanse slik nettimport.Tollvesenet har ingen offisielle tall når det gjelder privatimport av legemidler, men basert på beregninger fra uoffisielle målinger i 2009 kommer antallet ulovlige importere piller opp i rundt 10 millioner årlig, skriver Aftenposten.Anslag fra Tolldirektoratet tilsier at rundt en tredel av de rundt 120.000 daglige forsendelsene som kommer til Norge via Posten, inneholder legemidler.Legemidler som selges over nettet kan foruten å være forfalskninger også være direkte farlige.- Omtrent halvparten av legemidlene som selges på denne måten, er forfalskninger. Bak dette kan det stå organiserte kriminelle nettverk, og den virksomheten vil jeg sette en stopper for, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).Hun sender derfor i disse dager ut til høring et lovforslaget som blant annet vil kreve at selger skal dokumentere retten til å selge legemidler over nett.Det vil bli ulovlig å bestille reseptpliktige legemidler på nett fra EØS-land, og ved ulovlig import vil legemidlene bli beslaglagt og ødelagt. Det er allerede ulovlig å bestille slike legemidler fra land utenfor EØS.Dagens regelverk gir kun anledning til å sende pakkene i retur til avsender uten ytterligere konsekvenser. (©NTB)

Nyheter
Politikk