Erkjenner ikke milliardsvindel

En 61 år gammel finansrådgiver som er tiltalt for å ha hjulpet rike amerikanere med å unndra 13,3 milliarder kroner i skatt, erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet i Oslo tingrett mandag.

Foto: Scanpix
Politikk
61-åringen er tiltalt for åsom skrev under på at de eide selskaper i skatteparadiset Caymanøyene. Selskapene skal deretter ha blitt brukt til å oppnå urettmessige skattefordeler for amerikanerne.Økokrim har tiltalt 61-åringen for hvitvasking, grovt heleri og for å ha sikret utbytte fra straffbare handlinger. Saken startet mandag morgen og skal pågå i tre og en halv måned.Hvitvaskingen pågikk ifølge tiltalen fra 1998 til 2006. Dette skal ha fungert ved at amerikanere som hadde arvet bedrifter, solgte virksomheten og plasserte pengene i stråselskapene. Deretter skal det ha blitt konstruert et tap som nullet ut gevinsten av salget, slik at de unngikk skatt.I 2006 ble Riksadvokaten av amerikanske myndigheter bedt om å etterforske navngitte nordmenn i forbindelse med saken. Det er kunder av det amerikanske revisorselskapet KPMG som var involvert i skatteunndragelsene. Selskapet har tidligere inngått en avtale med amerikanske myndigheter og godtatt å betale en bot. To tidligere ansatte ble dømt til fengsel. (©NTB)