- EU-budsjettet blir smertefullt

Både Tyskland og Frankrike sår tvil om det blir oppnådd en enighet om et nytt langtidsbudsjett for EU under toppmøtet i Brussel.

Herman Van Rompuy. Foto: Scanpix/AP
Politikk

- Vi har gjort noen fremskritt, men jeg tviler på om vi oppnår enighet, sa statsminister Angela Merkel etter at forhandlingene ble avsluttet rett etter midnatt natt til fredag.Herman Van Rompuy la før forhandlingene ble brutt fram et nytt budsjettforslag.Fortsetter fredagPengekrangelen gjenopptas ved 12-tiden fredag når delegasjonene har hatt tid til å studere EU-presidentens forslag.Frankrikes president François Hollande sier han er misfornøyd, og også han tviler på om det blir landet noe budsjett på toppmøtet. Hollande motsetter seg kutt i landbruksoverføringene, som er EUs største utgiftspost.Toppmøtet torsdag varte bare en times tid, og startet tre timer forsinket på grunn av budsjett-tautrekking på bakrommet.- Smertefullt- Det blir smertefullt. La oss ikke glemme at budsjettet er et budsjett for resten av tiåret. Så det skal være fremtidsrettet, sa EU-president Herman Van Rompuy i en kort velkomsttale.Van Rompuy og president i EU-kommisjonen, Jose Manuel Barroso, hadde forut for møtet hele torsdag hadde møtt hver og en av de 27 EU-lederne for å kartlegge hvor hver enkelts smertegrense ligger.- Ikke gladTonen var alt annet enn forsonende da EU-lederne ankom Brussel torsdag.Storbritannias statsminister David Cameron har inntatt en rigid holdning før toppmøtet der budsjettet for perioden 2014-2020 skal vedtas.Cameron forlanger kutt i utgiftene og krever samtidig at Storbritannia beholder rabatten i EU-kontingenten som landet har hatt siden tidlig på 1980-tallet.- Nei, jeg er ikke glad i det hele tatt, slo Cameron fast da han ankom Brussel torsdag. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv