KjøpLogg inn

Vladimir Putin hamstrer gull - Norge solgte alt i 2004

Vladimir Putin har hamstret mengder av gull og veddet stort på at gullprisene skulle stige. Norges Bank solgte alt i 2004.

Publisert 11. feb. 2013 kl. 13.16
Oppdatert 17. des. 2013 klokken 00.08
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 573 ord
Vladimir Putin - Foto: AP

Statsminister Vladimir Putin har hamstret gull over en lav sko de siste årene. Mens flere vestlige land, deriblant Norge, har solgt unna deler eller alt sitt gull, har Russland kjøpt og kjøpt.Kjøpene begynte i november 2005, kort tid etter at Putin kom til makten. Da lå gullprisen på 495 dollar og Russlands sentralbank hadde 387 tonn gull. Mandag ligger gullprisen på 1.660 dollar.Selg, selg og selgDet siste tiåret har Sveits solgt unna 877 tonn, til en verdi av 47 milliarder dollar, i følge IMF og Bloomberg. Frankrike har solgt unna 589 tonn, mens Spania, Nederland og Portugal har solgt unn mer enn 200 tonn hver. Norges Bank solgte alt i 2004.I land som USA, Tyskland og Frankrike utgjør gullreservene mer enn 70 prosent av de totale reservene. For USA utgjør gull, i følge World Gold Council, 75,7 prosent av landets totale utenlandsreserver.Etter at Putin har kjøpt seg opp til å sitte med 957,8 tonn gull er Russland kommet opp på en 8. plass for landene med store gullbeholdninger. Gullet har en verdi på mer enn 282 milliarder kroner og utgjør 9,5 prosent av landets samlede reserver, i følge World Gold Council.Norge har ikke noe gull å snakke om lenger. Norge og Norges Bank har som alle vet alt plassert i valuta, aksjer, obligasjoner og litt eiendom. Det norske oljefondet sitter i skrivende stund med aksjer, obligasjoner og eiendom for 3.900 milliarder kroner - og tilnærmet null i gull.Norge solgt alt gullet Norges Bank solgte 16 tonn av gullbeholdningen på totalt 3,5 tonn mynter og 33,5 tonn gullbarrer 28. januar 2004.Det var da også besluttet å selge resten av sentralbanken gullbeholdning fordi den ikke utgjorde mer enn 1 prosent av bankens internasjonale reserver, og dermed i liten grad bidro til å spre risikoen i reserven.Resten av gullbeholdningen ble solgt i løpet av 2004. Etter det hadde banken bare igjen myntene som var med på gulltransporten til England under krigsutbruddet og syv gullbarrer, opplyste fagdirektør Asbjørn Fidjestøl i Norges Bank til HegnarOnline den gang.I forhold til historisk kostpris ga dette en gevinst på 2,8 milliarder kroner. Tidligere foretatte avskrivninger på drøyt 2,7 milliarder ble overført fra annen egenkapital og inngikk i årsresultatet for 2004.77 millioner kroner ble da vist som realisert gevinst under avkastning på internasjonale reserver i regnskapet til Norges Bank.I dag ville gullbarrene alene hatt en verdi på 10 milliarder kroner.De største gullreserveneUSA har de største gullreservene med 8.133,5 tonn gull, fulgt av Tyskland med 3.391,3 tonn. Det internasjonale pengefondet (IMF) har 2.814 tonn. På de neste plassene finner vi, i følge World Gold Council, Italia (2.451,8 tonn), Frankrike (2.435,4 tonn), Kina (1.054,1 tonn) og Sveits (1.040,1 tonn).Som en kuriositet kan det også nevnes at den greske sentralbanken sitter med 111,9 tonn gull, til en verdi av 33 milliarder kroner, noe som også utgjør 82,4 prosent av landets totale utenlandsrserver.Den store diskusjonen i Tyskland de siste månedene har for øvrig vært hvor landets gull skal lagres. Det er plassert i hvelv i blant annet Paris, London og New York, men nå er det i hvert fall besluttet at alt gullet i Paris skal hjem til Frankfurt.En del av gullet som er plassert i New York skal også fraktes hjem, og i følge Tagesschau skal Tyskland flytte totalt 674 tonn gull hjem til Frankfurt.Litt fakta om gull 1 unse gull er 31,1 gram. En gullbarre er på 400 unser og veier omtrent 12,5 kilo. Det gir den en verdi på rundt 3,7 millioner kroner.