- Å ta en doktorgrad er ikke lønnsomt

Få norske søkere til stipendiatstillinger til teknologifag ved landets universiteter gjør at over halvparten av dem som tar doktorgrad i disse fagene forsvinner til utlandet.

Student - Foto - Scanpix
Politikk

- Dette er et komplekst bilde, men det er et bilde vi må gjøre noe med, sier Lise Lyngsnes Randeberg, professor i biomedisinsk optikk og fotonikk ved NTNU, til Klassekampen.Hun leder i dag et team kun bestående av utenlandske stipendiater.- Jeg er overhodet ikke mot internasjonalisering, men vi må finne et balansepunkt mellom internasjonal og norsk rekruttering, sier Randeberg.Tall fra fagforeningen Tekna viser at en doktorgrad ikke er lønnsomt for en nordmann, som etter endt masterutdanning i et teknologifag ofte får gode jobbtilbud.Randeberg mener akademia må gjøres konkurransedyktig, og at det norske samfunnet må begynne å tenke på konsekvensene.- Hvor er universitetet om tjue år, spør Randeberg seg. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv