Euroledere prøver å enes om Kypros-hjelp

Finansministrene i eurosonen gjør et nytt forsøk på å bli enige om en hjelpepakke til Kypros.

Par holder opp Kypros-flagg - Foto: AP
Politikk

Pakken anses som relativt liten, men viktig.Behovet lyder på 17 milliarder euro, men kriselånet kan ende opp på et lavere nivå. Ifølge internasjonale nyhetsbyråer kan det være snakk om mellom 10 og 13 milliarder euro.Kypriotiske banker ble trukket med i dragsuget da krisen rammet i Hellas, og kriselånet skal blant annet brukes til å gi bankene ny kapital.Forhandlingene om den kypriotiske hjelpen har dratt ut etter at de første gang ba om bistand i juni.- Jeg kan ikke se for meg at vi lar helgen gå uten å ha løst Kypros-problemet, sa Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker fredag mens Tyskland dempet forventningene om en rask løsning.- Vi trenger ikke en plaster-løsning. Vi ønsker noe som varer, som er holdbart og bærekraftig, sa Christine Lagarde i Det internasjonale pengefondet, som også deltok i diskusjonene fredag.Selv om kriselånet ikke blir så stort sammenlignet med andre kriselån til euroland, vil det likevel øke den kypriotiske gjeldsbyrden betraktelig. Det kan derfor bli aktuelt å kreve salg av statseiendom og økte skatter.Til sammenligning har Hellas måttet be om 380 milliarder euro, Irland om 85 milliarder, og Portugal om 78 milliarder, mens Spania har fått 41 milliarder i krisehjelp til landets banker, skriver AFP. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv