Hegnar: - Han kan skytes, parteres og graves ned

Redaktør Trygve Hegnar skriver på lederplass om en suksessrik investor, penger i bøtter og spann og forfølgelse av Øystein Stray Spetalen.

Trygve Hegnar. Foto: Scanpix
Politikk

Følgende leder, skrevet av Finansavisens redaktør Trygve Hegnar, stod på trykk i Finansavisen torsdag 14. mars.Det er mye man kan gjøre med investoren Øystein Stray Spetalen. Han kan skytes, parteres, graves ned, glemmes, overses og latterliggjøres.På den ene siden er han utvilsomt en av landets dyktigste og mest suksessrike investorer, som misliker for mye luksus og bortkastede kostnader, men han gir SV-sympatisørene valgkampammunisjon ved å rakke ned på banker og finansspekulanter, og han har en umettelig kunnskapstrang når det gjelder klimadebatten og spørsmålet om CO2-utslipp og følgene for temperaturutviklingen på jorden.Følg HegnarOnline på Facebook her!Det går nesten ikke en dag uten at en eller annen forskningsrapport passerer Spetalens hender og PC, og deretter strømmer informasjonen ut til venner og fiender. Samtidig tjener Stray Spetalen penger i bøtter og spann på fornuftige investeringer i aksjemarkedet og den brennhete olje- og gassvirksomheten.Det er klart det irriterer.Bellona-leder Frederic Hauge, som er blitt en blanding av statlig byråkrat og EU-rådgiver, næringsdrivende (sol og vann i Sahara) og biltester (batteribilen Tesla), har funnet løsningen på hva vi bør gjøre med Spetalen. Han bør boikottes.Til VG sier Bellona-lederen at «jeg vil oppfordre næringslivet til ikke å drive business med Øystein Stray Spetalen etter dette.»Følg Kapitals Børs-NM herFrederic Hauge er lei av Spetalens spørsmål og stadige distribusjon av debattmateriale om klimaendringene.Miljøaktivisten Frederic Hauge - som har demonstrert mot industrianlegg og giftdeponier over hele landet, som er imot tradisjonelle gasskraftverk, og som hylles av Time Magazine som en miljøhelt på linje med Al Gore og Robert Redford - oppfordrer til økonomisk boikott av Øystein Stray Spetalen.Kunne man ikke like godt få Spetalen skutt?Heldigvis tar Spetalen Hauges boikottoppfordring med stor ro. Han viser til at det er kommet et stort antall vitenskapelige rapporter fra anerkjente universiteter og forskningsmiljøer som er kritiske til vedtatte sannheter (noen av disse er tilbakevist igjen) om sammenheng mellom CO2-utslipp og temperaturøkninger, og det vises til at det knapt har vært en temperaturøkning i verden de siste 10-15 årene, og Spetalen mener vi bør lese dette.Spetalen selv hevder at han ikke har kunnskap eller informasjon nok til å ta et endelig standpunkt i denne klimadebatten.Men om Hauges boikottforslag sier Spetalen: «At Frederic Hauge oppfordrer næringslivet til boikott av meg fordi jeg videresender vitenskapelige forskningsrapporter som er spredt av andre via e-mail til tusentalls personer for stå for hans regning. Represalier for spredning av informasjon er det heldigvis få styresett som fortsatt praktiserer.»Det er lenge siden Frederic Hauge satt lenket i kjetting eller klatret i destillasjonstårn på kjemiske fabrikker, og vi bør vel også glemme at han to ganger er arrestert for å ha hasj (Tokyo og Larvik), men nettopp en slik mann bør være litt ydmyk for hva andre har av meninger.Fredric Hauge slapp billig. Han bør ikke forfølge Øystein Stray Spetalen.

Nyheter
Politikk