Høyre vil hente arbeidskraft utenfor EØS

Høyres programkomité foreslår i utkast til nytt partiprogram å innføre en ordning for å hente inn mer arbeidskraft utenfor EØS-området.

Boligbygging. Foto: NTB Scanpix, Kjell Herskedal.
Politikk

Ordningen skal være inspirert av grønt kort-systemet i USA, skriver Aftenposten.- Vi vil ha bærekraftig innvandring. 80 prosent av innvandrerne til Norge er ikke asylanter og flyktninger. Vi er engstelig for at Norge skal seile akterut om de beste hjernene, og derfor må Norge ha større åpning for arbeidsinnvandring utenfor EØS. Vi er mer opptatt av kompetanse enn hvor man kommer fra, sier Trond Helleland, som sitter i Høyres programkomité.For mange ufaglærte innvandrere er dyrt å få inn i arbeidslivet og kan ødelegge imaget til denne gruppen, mener han.- Men får vi kvalifiserte innvandrere utenfor vestlig krets, kan imaget styrkes. Dette er ikke en automatisk billett for å få bli i Norge, men realiteten med et grønt kort er at mange blir værende, sier han.Høyre-forslaget innebærer at innvandrerne kan begynne å jobbe mens Utlendingsdirektoratet fremdeles behandler søknaden, og forslaget går ut på raskere godkjenning av fagkompetanse. Forslaget inkluderer dessuten gratis kjernetid i barnehage mens foreldre deltar på språkkurs.Fremskrittspartiet, som kan bli regjeringspartner med Høyre, setter seg på bakbeina.- Jeg skjønner ikke hvorfor Høyre vil ha inn flere arbeidsinnvandrere. Vi har ikke behov for det. Norge klarer seg med egen arbeidskraft. Vi har allerede eksisterende ordninger hvis behovet var der, men vi ser i dag at det ikke er utnyttet. Høyre sparker inn vidåpne dører, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv