Konkurransetilsynet vil skrinlegge boklov

Konkurransetilsynet mener en boklov vil være til skade for leserne, og mener forslaget bør skrinlegges.

Bøker - Foto - Scanpix
Politikk

Det går fram av høringsuttalelsen som torsdag ble oversendt Kulturdepartementet. Departementet sendte 1. februar et forslag til boklov ut på høring med frist fredag 15. mars. Lovforslaget gjør det klart at regjeringen vil lovfeste en eller annen form for fastprisordning for salg av nye bøker.- En boklov innebærer begrenset priskonkurranse på bøker, noe som resulterer i høye faste priser. Det påvirker blant annet hvilke grupper av boklesere som har råd til å lese ny litteratur - mens den er aktuell, mener Konkurransetilsynet.Bokloven skal erstatte dagens bransjeavtale, som krever unntak fra konkurranseloven. En samlet bokbransje har ønsket en boklov der fastprisen på bøker blir opprettholdt.Konkurransetilsynets syn er ikke overraskende. Tilsynet har lenge vært klare på at de ikke ønsker en fastprisordning på bøker.- Med høye faste priser velger leserne seg bort fra Norge og det norske språk og bestiller bøker på nettbutikker som Amazon. De kulturpolitiske virkemidlene bør følge utviklingen, ikke søke å hindre dem, sier konkurransedirektør Christine Meyer.Kulturminister Hadia Tajik (Ap) har sagt at hun har som mål å legge fram forslag til ny boklov før sommeren. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv