Myndighetene avslo tilbud om medisinrabatt

I bytte mot hemmelighold fikk Helsedirektoratet tilbud om sterkt redusert pris på kreftmedisinen ipilimumab, men valgte å avslå tilbudet.

Radiumhospitalet. Foto: Lise Åserud / Scanpix.
Politikk

Direktoratet har fått betydelig kritikk etter at det i forrige uke ble kjent at ledelsen ikke følger anbefalingen til sin egen ekspertgruppe og sier nei til de to dyre legemidlene ipilimumab mot føflekkreft med spredning og abirateron mot prostatakreft.Sa nei I en kronikk på NRKs nettsider mandag skriver helsedirektør Bjørn Guldvog at det hadde vært forhandlinger mellom direktoratet og produsenten av ipilimumab i et forsøk på å redusere prisen, men at disse forhandlingene ikke førte fram.- Vi fikk tilbud om å inngå en hemmelig avtale om pris. Vi avviste det fordi vi er opptatt av rettferdighet og likeverd i den norske helsetjenesten, og vi må ha åpenhet om hvordan ressursene benyttes, sier Guldvog til NRK.Så langt er medisinen tatt i bruk i elleve land i Europa. Svenske forhandlere NRK har vært i kontakt med, sier at rabatten som gis kan være opp mot 50 prosent.

Nyheter
Politikk