Oljen skal flyte mellom Sudan og Sør-Sudan

Sudan og Sør-Sudan har blitt enige om å gjenoppta oljeproduksjonen i løpet av to uker, ifølge en talsmann i Den afrikanske union (AU).

Oljefat. Foto: Ivan Kverme, Finansavisen.
Politikk

Oljeavtalen er svært gledelig, mener utenriksminister Espen Barth Eide.- Jeg vil berømme lederne i de to landene for å ha funnet de nødvendige kompromissene, sier han i en pressemelding tirsdag.Avtalen ble inngått natt til tirsdag etter forhandlinger mellom partene i Addis Abeba, opplyser en representant for AU som har meglet i forhandlingene.Avtalen innebærer at olje produsert i Sør-Sudan igjen kan sendes gjennom rørledningen i Sudan, som i dag er den eneste måten oljen kan skipes ut på.Store tapI 14 måneder har oljeproduksjonen i Sør-Sudan stått stille på grunn av oljekonflikten med Sudan. Begge landene har tapt store summer på produksjonsstansen.Avtalen om å starte oljepumpene opp igjen ble opprinnelig undertegnet i september i fjor, men da ble det ikke satt opp et tidspunkt for når den skulle tre i kraft.Sør-Sudan har store oljereserver, men er helt avhengig av å få sendt olje gjennom Sudan for å få levert den videre til andre land.Landene er også blitt enige om å opprette en demilitarisert sone langs hele grensen mellom dem.

Nyheter
Energi