Rentedommen er klar

Vanvligvis presenterer Norges Bank rentedom onsdager klokken 14. Denne gang er torsdag morgen tidspunktet. Ble det overraskelse fra Olsen & Co.?

Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Politikk

Hovedstyret i Norges Bank besluttet torsdag at styringsrenten blir stående på 1,50 prosent. Sentralbanksjef Øystein Olsen sa på en pressekonferanse i forbindelse med rentebeslutningen at det denne gang aldri var aktuelt å gjøre noe annet enn å holde renten i ro.- Det er alltid en rekke forhold som trekker i ulike retninger. Vi har grundige vurderinger av alle faktorer som påvirker den norske økonomien. Vi vurderte ingen andre alternativer enn å holde renten uendret nå, uttalte Olsen.Dermed ble utfallet av rentemøtet nøyaktig slik ekspertene hadde ventet.Hovedstyrets vurdering finner du her.Ekspertene traff blinkTDN Finans hadde på forhånd snakket med 12 økonomer og samtlige trodde på uendret rente på 1,50 prosent.Forrige renteendring fra Norges Bank var 14. mars 2012 da sentralbanken besluttet å sette ned foliorenten med 0,25 prosentpoeng til 1,50 prosent.Se intervju med Jan Andreassen i Terra, som spår rekordlav rente i årevis fremoverSjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities var blant dem som ventet at Olsen & Co. ikke skulle foreta seg noe.- Vi venter uendret rente og nedjustering av rentebanen med inntil 25 basispunkter. Renteoppgangen blir dermed utsatt fra andre/tredje kvartal i år til første kvartal 2014, sa Andreassen forut for rentemøtet.Enkelte renteeksperter mener Norges Bank kan komme til å kutte renten i tiden fremover, men Andreassen tror ikke dette er et sannsynlig scenario.- Det er ikke utelukket, men jeg tror ikke at Norges Bank kommer til å gjøre det. Den viktigste grunnen til å kutte, vil være at bankenes utlånsmarginer stiger uten at pengemarkedsrentene stiger. Valutakursen er der den var i oktober, inflasjonen er på plass og veksten i Norge ikke langt under Norges Banks anslag, så det er i påslag av utlånsmarginer at endringene kommer, sier Andreassen.Les også: Lave renter enda lenger - rentebanen kuttes kraftig Sjeføkonom i SpareBank 1 Gruppen, Elisabeth Holvik, mener den norske renten kommer til å forbli lav de kommende fem årene.Også senioranalytiker i Nordea, Erik Bruce, spår lave renter de kommende årene.- Det ligger ikke an til å bli noe renteoppgang fra Norges Bank i år. Renten skal kanskje litt opp neste år og kanskje forsiktig opp i 2014. Men så langt vi ser, til utgangen av 2015, vil rentene i Norge være superlave, sier han.Rentedommen fra Norges Bank har de siste årene kommet onsdager klokken 14, men denne gang var torsdag klokken 10 valgt som tidspunkt.Figurer og bakgrunnsmateriale. Mer om forrige rentemøte her. Slik fastsetter Norges Banks styringsrenten (videolenke). Her er de som tok beslutningen. Her finner du oversikt over rentemøter og endringer i styringsrenten.

Nyheter
Politikk