Solhjell på farten igjen - vil ha biler ut av byene

I Nasjonal transportplan skal 26 milliarder deles ut til kollektivtransport. For å få penger må byene selv komme med gode forslag til hvordan de skal få bort bilene.

Bård Vegard Solhjell. Foto: Scanpix
Politikk

Pengene skal gå til de store byene, men hvilke byer som får mest penger, kommer helt an på hvilke tiltak de foreslår, skriver Aftenposten.Nasjonal transportplan (NTP) blir presentert i april, og her vil det komme fram at staten skal bruke 26,1 milliarder kroner på kollektivtransport i løpet av de neste ti årene.Regjeringen sier selv at befolkningsveksten skal tas over av kollektivtransport, sykkel og gange.For de store byene blir det forslagene de kommer med som vil avgjøre hvor mye penger de får.- Vi har prøvd å lage et rammeverk som gir klare føringer om mål vi skal til, men i mindre grad blander oss opp i hvordan vi kommer dit. Det står eksplesitt bilreduserende tiltak, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) til avisen.Målet er at de store byene skal bli mer kollektivbasert enn bilbasert, og på sikt å kunne håndtere befolkningsveksten.- Om 10-20 år blir transportutfordringen fundamental. Vi må møte dette nå. Dersom vi ikke gjør det, blir vi et folk i kø som sitter i bil, forurenser og irriterer oss. Det vil være dårlig for miljø og helse, sier helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) til avisen. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv