Strengere budsjettregler for eurolandene

EU-parlamentet har vedtatt strengere regler for eurosonen som er ment å sikre bedre kontroll med eurolandenes budsjetter.

AP Photo
Politikk

Reglene, som går under navnet «two-pack», ble vedtatt med stort flertall i Parlamentet i Strasbourg tirsdag.Målet er å sikre at de 17 eurolandene overholder reglene for hvor store statlige underskudd og stor gjeld de kan ha. Reglene tilsier at underskuddet kun kan være på 3 prosent, mens gjelden kan ligge på maks 60 prosent av bruttonasjonalproduktet. Men det er grenser flere euroland har brutt flere år på rad.I henhold til reglene som ble godkjent i Parlamentet tirsdag, må euroland sende inn årsbudsjettet til godkjenning av EU-kommisjonen. Det endelige vedtaket av budsjettene skal fortsatt gjøres i de nasjonale parlamentene.- Dette bedrer verktøyene til koordinering av budsjettpolitikk og økonomisk politikk på EU-nivå, sier president Jose Manuel Barroso i EU-kommisjonen og kaller vedtaket bevis på Europas vilje til å skjerpe den økonomiske styringen. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv