Tall fra SSB viste fredag at kjerneinflasjonen (KPI-JAE), konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og energipriser, steg 1,5 prosent på årsbasis i april.Over måneden var indeksen opp 0,6 prosent.Hovedårsakene til økt prisvekst i KPI-JAE var prisutviklingen på mat, klær og sko "møbler og lignende".12 analytikere ventet seg ifølge Reuters en årsvekst på 1,0 prosent for kjerneinflasjonen, og 1,5 prosent for KPI.
Nordeas gjetning- Sjansen for kutt falt kraftig
Blant dem som ble overrasket, var Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce.- Vi hadde ventet en rekyl i matprisene, men ikke i nærheten av dette. Så nå er vi 0,4 prosentpoeng over Norges Banks estimat, og det store spørsmålet er om dette vil vare inn i mai også, skriver han i en kommentar.Nordeas makroteam må se nærmere på tallene før de drar en klar konklusjon, men et gjetning kan de komme med allerede nå.- Matprisene vil trolig falle tilbake. Mars var for lavt og april for høyt, muligens grunnet en påskeeffekt. Så kjerneinflasjonen vil falle noen tidels prosentpoeng, fortsetter Bruce.Han minner om at Norges Banks estimat for mai-inflasjonen var 1,0 prosent på årsbasis.- Så sjansene er gode for at vi holder oss på oppsiden av Norges Banks estimat. Det betyr at 2. kvartal i snitt vil være noe på oppsiden av Norges Banks estimat.- Trolig vil det være nok til å motvirke effekten på renten av et svakere lønnsoppgjør enn ventet, skriver sjefanalytikeren, som mener det er unødvendig å si at sjansen for et rentekutt i juni falt kraftig på dagens tall.- Dog er en renteøkning ikke på agendaen; husk at Norges Banks rentebane heller mot nedsiden. Kronen vil trolig også styrke seg på den reduserte sannsynligheten for et kutt, avslutter Bruce.EURNOK står fredag ettermiddag i 7,532, tilsvarende en kronestyrkelse på ca. ett øre.