Har verken fasttelefon, mobil eller bredbånd

Flom og ras har satt tolv av Telenors basestasjoner i Oppland ut av spill det siste døgnet. Flere områder har verken dekning på nett, mobil eller fasttelefon.

Flommen på Østlandet 2013. Her på Kvam i Gudbrandsdalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Politikk
Telenor jobber på spreng med å rette feilene, men sier stengte veier og store vannmasser gjør det vanskelig å komme til de ødelagte basene.- Vi har leid et helikopter som kan frakte inn utstyr og personell så raskt det er mulig å komme til. Men akkurat nå er det nesten mer bruk for dykkere, så det er ikke mulig å få gjort jobben, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til NTB.
SamfunnskritiskKommer ikke tilDagmar verre
De mest berørte områdene er Nord-Fron kommune, spesielt i Kvam sentrum, og tettstedene Svatsum og Rustmo i Gausdal kommune, som verken har dekning på fasttelefon, mobiltelefon eller bredbåndsdekning. I Ringebu kommune er det ingen fasttelefondekning.- Vi konsentrerer oss om de områdene hvor både fasttelefon, mobil og bredbånd er ute, det prøver vi å rette først, for det er i disse områdene det er mest samfunnskritisk, sier Amundsen til NTB.Han sier det er ille at folk i de verst rammede områdene ikke kan varsle dersom det oppstår situasjoner hvor liv og helse står på spill.I underkant av 1.000 abonnenter er uten bredbånd og i underkant av 800 abonnenter er uten fasttelefon i de berørte områdene. I tillegg er et ukjent antall mobilabonnenter rammet.- I noen områder, som Kvam sentrum, er det ikke dekning i det hele tatt. Andre steder er dekningen svak og ustabil, forteller Amundsen.Telenor jobbet torsdag med en rekke preventive tiltak, som å rute om deler av trafikken fra Midt-Norge til Sør-Norge, slik at ikke abonnementer andre steder i landet skal bli rammet av problemene i Gudbrandsdalen. Det ble også jobbet med å skaffe aggregater.Amundsen sier at det er vanskelig å anslå når dekningen vil være normal igjen.- Vannstanden må gå ned før vi kan komme til. Om det vil ta en time, en dag eller to dager er umulig å si før vi kommer i gang med feilrettingen.Han tror imidlertid dekningen vil komme raskt tilbake når feilrettingen først starter. (©NTB)