- Regjeringen vil ta en pause i forhandlingene om EU-medlemskap. De vil bare komme i gang igjen dersom et klart flertall i en folkeavstemning ønsker det, sier påtroppende politisk rådgiver for regjeringen, Johannes Skulason, til ABC Nyheter.Den nye regjeringen la onsdag fram sitt program, der stansen i de langdryge forhandlingene med EU som den avtroppende regjeringen innledet, er et viktig punkt. Torsdag presenterer regjeringen seg for president Olafur Ragnar Grimsson.Ny statsminister på Island etter valget tidligere i år blir lederen for Fremskrittspartiet, Sigmundur David Gunnlaugsson, mens lederen for det konservative Selvstendighetspartiet, Bjarni Benediktsson, blir finansminister.Både Fremskrittspartiet og Selvstendighetspartiet er klare motstandere av EU, mens sosialdemokratene som ledet den avtroppende regjeringen, er Islands viktigste EU-vennlige parti.Alle meningsmålinger har alltid vist et klart flertall mot medlemskap i EU, bortsett fra en kort periode etter finanssammenbruddet i 2008.