EFTA ber USA om handelsdialog

EFTA må svare på frihandelsflørten mellom USA og EU og ber amerikanerne om en handelsdialog.

Trond Giske - Foto: Scanpix
Politikk

- Vi vil invitere USA til dialog så snart som mulig for å få bedre informasjon om hvordan de ser for seg frihandelsprosessen med EU, og også hvordan de ser for seg mulighetene for at EFTA går inn i en parallell prosess, sier nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) til Nationen.EFTA-landene Norge, Island, Sveits og Liechtenstein må bestemme seg for hva de skal gjøre når EU og USA i juli innleder forhandlingene om å danne verdens største frihandelsområde.En slik avtale kan gi EU-bedrifter fortrinn fremfor norske på det amerikanske markedet, som er Norges viktigste etter EU.EFTA har ikke konkludert om veien videre, men skal bruke månedene framover på å kartlegge, analysere og sondere. Den første tilnærmingen til USA ble landene enige om på ministermøtet i Trondheim mandag i form av et dialogønske.- Vi vil få på plass dialogen med USA uten å binde oss. Samtidig vil vi starte en kartlegging av hvilke muligheter og utfordringer frihandel med USA gir, sier Giske til Nationen.Han har understreket overfor NTB at det foreløpig er for tidlig å si hva prosessen mellom EU og USA kan føre til. Men at «vi kan risikere at EU-bedrifter får andre og bedre betingelser i USA enn norske».

Nyheter
Næringsliv