KjøpLogg inn

Fremmed valuta truer Nord-Koreas økonomi

Amerikanske dollar og kinesiske yuan holder på å fortrenge landets egne won som valuta i Nord-Korea. Invasjonen av fremmede penger tas som et nytt tegn på elendighet i den nordkoreanske økonomien.

Publisert 8. juni 2013 kl. 09.30
Oppdatert 17. des. 2013 klokken 01.35
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 308 ord
Kim Jong-un. Foto; Reuters

Svekkelse av økonomien kan på lang sikt være en alvorlig trussel mot Kim Jong-un og hans regime i Pyongyang. Men Nord-Korea er ett av verdens mest lukkede land, og det er vanskelig å vite hvilken betydning valutaproblemene kan få.I 2009 skrev nordkoreanerne opp kursen på won, noe som viste seg å bli en katastrofe. På svartebørsen har valutaen siden da mistet 99 prosent av sin verdi, ifølge beregninger fra det sørkoreanske nettstedet Daily NK , som dekker utviklingen i Nord-Korea løpende.Utenfor kontroll Den voksende bruken av utenlandsk valuta har ført til at det har oppstått en privatøkonomisk sektor utenfor statens kontroll, sier fagfolk nyhetsbyrået Reuters har snakket med. Og Pyongyang-regjeringen ser ut til å ha gitt opp kampen mot bruken av fremmed valuta.Analytikere ved Samsung-instituttet for økonomisk forskning i Sør-Koreas hovedstad Seoul har beregnet at slik valuta verdt rundt to milliarder dollar er i omløp i Nord-Korea. Dette er et enormt beløp i et land der størrelsen på den samlede økonomien anslås til 21,5 milliarder dollar.Tautrekking - Det blir vanskeligere og vanskeligere for regjeringen å styre økonomien, mener den amerikanske eksperten på Nord-Korea Marcus Noland.- Det har pågått en tautrekking i 20 år, der staten har forsøkt å sikre seg styring på økonomien, knuse markedet og få alle til å bruke won. Men den greier det ikke, det blir bare vanskeligere og vanskeligere for lederne å styre, og ingen vil kjøpe det de forsøker å selge, sier han.Selv om lederne kanskje misliker at mengder av yuan flyter inn i landet, er Nord-Korea økonomisk sett sterkt avhengig av Kina. Kineserne er nordkoreanernes eneste handelspartnere av betydning, og de to landene har opprettet to spesialsoner for økonomisk samarbeid.Nord-Koreas kjernefysiske prøvesprengninger, rakettester og truende retorikk bidrar til å holde landet isolert fra mesteparten av verden. FN har dessuten innført straffetiltak mot landet som kan svekke den nordkoreanske økonomien enda mer. (©NTB)