KjøpLogg inn

Høyre og Ap vinner på kommunesammenslåing

Senterpartiet vil tape flest ordførere ved en sammenslåingsreform i Kommune-Norge. Ap og Høyre får flere, ifølge forskere.

Publisert 3. juni 2013 kl. 05.54
Oppdatert 17. des. 2013 klokken 01.30
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 202 ord
Erna Solberg - Foto - Hoyre.no

- Kristelig Folkeparti, Venstre og Senterpartiet vil miste ordførere, Senterpartiet vil miste flest. sier professor Reidar Almås ved forskningsstiftelsen Bygdeforskning til Nationen.Alle opposisjonspartiene på Stortinget har vedtatt at de vil redusere antall kommuner her i landet. Norge har i dag 428 kommuner. Samtlige partier på Stortinget har ordførere, men antallet tilsvarer langt fra partienes oppslutning på landsbasis.Sp fikk 6,7 prosent oppslutning ved kommunevalget i 2011, men sitter med hele 21,7 prosent av ordførerne: 93 ordførere representerer Sp. Venstre fikk, til sammenligning, 6,3 prosent av stemmene, og har ordførermakt i 10 kommuner.KrF har 20 ordførere og 5,6 prosent av velgerne. Frp fikk med sine 11,4 prosent i oppslutning, 11 ordførere.De to største partiene, Ap og Høyre, sitter med henholdsvis 157 ordførere og en oppslutning på 31,7 prosent, og 133 ordførere og 28 prosent oppslutning.- Ser vi for oss en gjennomgripende reform, med en reduksjon til 100 kommuner, blir det en dramatisk dreining av ordførerkorpset. Sp vil miste de fleste av sine ordførere, mens Ap og Høyre vil stikke av med de fleste, sier Almås.Professor ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, deler Almås' analyse av vinnere og tapere.- Mellompartiene vil miste mange ordførere, og de store vil beholde en stor andel, sier han. (©NTB)