KjøpLogg inn

Nord-Korea ønsker samtaler med Sør-Korea

Sør-Korea tar imot invitasjonen fra Nord-Korea om samtaler, og sier at de vil finne en dato, et sted og en agenda for samtalene, ifølge en regjeringskilde.

Publisert 6. juni 2013 kl. 05.54
Oppdatert 17. des. 2013 klokken 01.33
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 139 ord
Kim Jung-Un, leder i Nord-Korea - Foto: AP

Nyheten om at Nord-Korea vil innlede samtaler med Sør-Korea, kom overraskende torsdag.Det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA meldte at Nord-Korea ønsker å normalisere forholdet mellom de to landene. Blant annet ønsker Nord-Korea å ta opp igjen kommersielt samarbeid, som i industriparken Kaesong, ifølge KCNA.Nord-Korea ønsker også å samtale om å åpne for at familiemedlemmer igjen får besøke hverandre over grensen mellom de to landene.Forholdet har lenge vært svært spent på Korea-halvøya. I februar gjennomførte Nord-Korea sin tredje atomprøvesprengning. Siden har konfliktnivået økt.Da FNs sikkerhetsråd i mars skjerpet sanksjonene mot landet, svarte Nord-Korea med å si opp våpenhvileavtalen som markerte slutten på Koreakrigen i 1953.Sent i mars kunngjorde det nordkoreanske regimet at det hersker en krigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea, og en drøy uke senere stengte de industriparken i Kaesong. Denne har de to koreanske statene drevet sammen siden 2004. (©NTB)