Norge kan få automatisk varsling ved trafikkulykker

Automatisk varsling ved trafikkulykker vil kunne redde tusenvis av liv på europeiske veier.

BMW X5. Foto: BMW
Politikk

Europakommisjonen jobber nå for å få EU og Norge til å investere i systemet.Varslingssystemet «eCall» ringer automatisk et nødnummer ved alvorlige trafikkulykker, samtidig som kjøretøyets posisjon blir rapportert til en sentral. Systemet kan også merke om føreren er ved bevissthet og i stand til å motta telefonsamtaler.Europakommisjonen ønsker at et slikt system blir obligatorisk i EU, samt Norge, Island og Sveits innen 2015. Systemet anslås å kunne redde 2.500 liv på europeiske veier hvert år.- Poenget er i hovedsak å hjelpe mennesker som er hardt skadd i trafikken. Systemet bidrar til at utrykningspersonell kommer raskere fram, dermed får den skadelidende tidligere livreddende behandling, sier samferdselsråd Olav Grimsbo ved EU-delegasjonen i en pressemelding.Det anslås at et slikt varslingssystem vil redusere responstiden med 40 prosent i byområder og 50 prosent i andre områder.I fjor ble 28.000 mennesker drept og halvannen million skadd i trafikken på europeiske veier.

Nyheter
Politikk