Norske oljepenger til beryktet palmeoljegigant

Oljefondet har investert nær 700 millioner kroner i et av selskapene som anklages for å stå bak skogbrannene i Indonesia.

Yngve Slyngstad Foto: Finansavisen
Politikk

Regnskogaktivister mener selskapet bryter fondets krav. Luftforurensningen i deler av Sørøst-Asia er så alvorlig at den flere steder truer liv og helse.Indonesiske myndigheter har anklaget åtte palmeoljeselskaper for å være ansvarlig for skogbrannene som er årsaken til forurensingen. Blant dem er det malaysiske Sime Darby, der Statens pensjonsfond utland har investert 689 millioner kroner og eier 0,66 prosent av aksjene.Fondet firedoblet sine investeringer i selskapet i fjor, samme år som det solgte seg ut av 23 palmeoljeselskaper. Fondet hevdet at de 23 selskapene ikke driver på en bærekraftig måte, skriver Aftenposten.- Det er åpenbart at selskapet ikke driver etter de kravene som oljefondet har satt. Enten må oljefondet passe på at selskapet stopper den type virksomhet, eller så bør det selge seg ut, sier Regnskogfondets Nils Hermann Ranum til NTB.Ranum sier Regnskogfondet ikke selv sitter på opplysninger som kan bekrefte Indonesias anklager om at Sime Darby er medansvarlig for skogbrannene.- Men vi tenker det er grunn til å feste lit til det. Palmeoljeindustrien står for mange av skogbrannene, og Sime Darby er et av de beryktede selskapene, sier han.

Nyheter
Næringsliv