KjøpLogg inn

Sinte tyrkere forberedt på mer kamp

Demonstrantene i Tyrkia gir seg ikke selv om lederne ber om ro og advarer mot at bråkmakere forsøker å utnytte situasjonen. Mye tyder på at frontene hardner til.

Publisert 3. juni 2013 kl. 15.52
Oppdatert 17. des. 2013 klokken 01.31
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 175 ord
Ortakoy-moskeen i Istanbul, Tyrkia. Foto: Tyrkias turistkontor

I Ankara brukte politiet igjen tåregass mot demonstranter mandag, mens flere hundre ungdommer i Istanbul bygde barrikader ved Taksim-plassen i sentrum av byen. Det var her protestaksjonen startet, i utgangspunktet rettet mot utbyggingen av en park, før situasjonen utviklet seg til de største masseprotestene mot regjeringen på flere år.Statsminister Recep Tayyip Erdogan forlot mandag Tyrkia for å dra på en firedagers tur til Nord-Afrika. Men før avreise lovet han at uroen snart vil være over.- Vær rolige, slapp av, alt dette vil snart være over, sa Erdogan på en pressekonferanse på flyplassen i Istanbul. Han viste til at partiet hans har vunnet tre valg på rad, med stadig større oppslutning. Samtidig hevdet han at demonstrasjonene er organisert av «ekstremistiske elementer».Erdogans uttalelse blir tolket som et tegn på at han ikke har tenkt til å bøye av for demonstrantene, men i stedet sette hardt mot hardt.Mandag falt tyrkiske aksjekurser markant. Samme dag varslet det venstreorienterte fagforbundet KESK streik tirsdag og onsdag. Forbundet har 240.000 medlemmer i offentlig sektor.Uroen er heller ingen god nyhet for landets turistbransje.