Tyrkia-strid gir EU-splid

EU-land er skremt av uroen i Tyrkia, og tyrkernes forhandlinger med Unionen denne uken er fortsatt i det blå.

Ortakoy-moskeen i Istanbul, Tyrkia. Foto: Tyrkias turistkontor
Politikk

Tyrkia og EU skal etter planen møtes onsdag for å åpne et nytt kapittel i de tyrkiske forhandlingene om medlemskap i Unionen.Men tyrkiske myndigheters håndtering av demonstrasjonene og uroen den siste tiden bekymrer europeiske ledere, og det er ennå ikke avklart om møtet kommer til å finne sted.EU-kilder sier til nyhetsbyrået Ritzau at det irske formannskapet er nær ved å avlyse, men det var uenighet blant landene da de innledet et utenriksministermøte i Luxembourg mandag.Sverige og Danmark sier de støtter at et nytt forhandlingskapittel åpnes. Tyskland er svært kritiske og har fått støtte fra Østerrike.- Det må være en bevegelse fra Tyrkia før forhandlinger om et nytt kapittel kan starte, sier den østerrikske utenriksministeren Michael Spindelegger.En ny utsettelse av Tyrkias langvarige forhandlinger vil igjen reise tvil til om landet noen gang kommer til å bli medlem. Det har gått nesten tre år uten fremskritt.- Jeg har alltid ment at Tyrkias fremtid ligger hos oss, men det krever store fremskritt i alt arbeidet som må gjøres, understreker EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Nyheter
Næringsliv