77 mennesker omkommet i togulykke i Spania

77 mennesker mistet livet og over 140 ble skadd da et hurtigtog sporet av i høy fart ved Santiago de Compostela i Spania onsdag.

Foto: Scanpix
Politikk

Toget sporet av rundt fire kilometer fra jernbanestasjonen i den spanske pilegrimsbyen onsdag kveld da det etter alt å dømme kjørte for fort inn i en krapp sving. Alle 13 vognene gikk av sporet, og en av dem begynte å brenne.I timen etter ulykken lå lik dekket av tepper ved siden av de veltede togvognene mens røyk steg opp fra vraket, og brannmenn klatret over vognene for å hente overlevende ut av knuste vinduer.Lederen for regionalmyndighetene i Galicia, Alberto Núñez Feijóo, sier til Televisión de Galicia at tilstanden for 20 av de skadde er alvorlig.En pressetalskvinne for Núñez sier at tallene på døde og skadde er foreløpige, og at de fortsatt kan stige.- Vrengte segToget, som var på vei fra Madrid til Ferrol, hadde 247 passasjerer da det gikk av sporet kvelden før den viktigste festivalen i pilegrimsbyen, når tusener av kristne pilegrimer fyller gatene til ære for apostelen Jakob.- Det gikk så fort. Det føltes som om toget begynte å vrenge seg i en sving, og så klappet togvognene sammen, sier Ricardo Montesco, en av passasjerene, til Cadena SER.Han sier at toget begynte å brenne, og at passasjerene slet med å komme seg ut. Mange mennesker ble knust nederst, og han så mange døde.Et vitne i nærheten av stasjonen sier hun hørte en eksplosjon like før toget sporet av, men et annet vitne sier at toget kjørte for fort inn i en krapp sving.- Det ligger lik på sporet, det er scener som fra Dante, sa lederen for Galicia-regionen, Alberto Núñez, i et intervju med en radiostasjon.Trolig ulykkeHan sa det er for tidlig å si noe om årsaken til ulykken, som er en av de verste i togulykkene i Europa på flere tiår, men spanske myndigheter arbeider foreløpig etter en hypotese om at det var en ulykke.Myndighetene sier de foreløpig utelukker at det dreier seg om sabotasje eller terrorisme, slik vitneutsagnet om en eksplosjon kunne antyde.TV-bilder viser noen av vognene som står på skakke langs en mur ved siden av skinnene, mens andre ligger sammenkrøllet, istykkerrevet og delvis oppå hverandre, strødd utover sporet. Flere er brettet sammen som et trekkspill, og en var kastet fem meter oppover en skrent.På veiene rundt sporet har det samlet seg mange ambulanser og brannbiler, mens politi og redningsarbeidere jobber febrilsk med å ta vare på de skadde og få sendt dem til sykehus.Folk strømmet til sykehusene i byen for å gi blod, og brannmennene avlyste en pågående streik for å kaste seg inn i redningsarbeidet.Statsminister Mariano Rajoy, som selv er fra Santiago de Compostela, satt natt til torsdag i krisemøte med andre regjeringsmedlemmer. En talskvinne sa han ville besøke ulykkesstedet torsdag morgen.På vei til festivalMange av passasjerene var pilegrimer på vei til festivalen i Santiago de Compostela.Byen ligger i enden av den berømte pilegrimsruta Camino de Santiago som katolske pilegrimer har fulgt siden middelalderen for å besøke det de mener er graven til apostelen Jakob i den enorme katedralen.Både den tradisjonelle høymessen onsdag kveld og konserter og fyrverkeri som var planlagt for festivalen, ble avlyst som følge av ulykken. (©NTB)

Nyheter
Politikk