EU betaler ut nytt kriselån til Hellas

Eurosonens finansministre har gitt klarsignal til en ny utbetaling fra landets kriselån. Men grekerne sliter med kravene.

Hellas' flagg og et EU-flagg ved siden av hverandre - Foto: AP
Politikk

Hellas er avhengig av å oppfylle kravene fra troikaen bestående av EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet for å få utbetalt pengene fra det i alt 240 milliarder euro store kriselånet som skal redde landet fra kollaps og bankerott.Mandag morgen fullførte långiverne sin rapport om Hellas' reformer og nedskjæringer. Med rapporten i boks håpet grekerne finansministrene kunne godkjenne nye 8,1 milliarder euro til utbetaling til en slunken statskasse.De 17 finansministrene i EU ble i løpet av dagen enige om å betale ut til sammen 6,8 milliarder euro av lånet, tilsvarende 54,4 milliarder kroner.Betalingen skal komme i puljer, med den første utbetalingen denne måneden, den andre i august, og den tredje i oktober. Oppdelingen av utbetalingen skal presse grekerne til å gjennomføre de planlagte reformene i landet.- Hellas skal fortsette arbeidet med å implementere reformer innen 19. juli, slik at neste lån kan utbetales, sa Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem til pressen etter møtet.Etter å ha levd over evne i flere år, er Hellas i sitt sjette år med resesjon. Landet har rekordstor ledighet og sliter tungt under kutt og innstramminger og stadig økende misnøye. Atens ordfører Giorgos Kaminis ble søndag angrepet av rasende demonstranter på vei ut fra et møte.Regjeringen er uenig seg imellom om hvordan offentlig sektor skal krympes, og utsiktene er fortsatt usikre, skriver troikaen.- Det er gjort viktige fremskritt, men gjennomføringen sakker akterut på noen områder, heter det.Myndighetene må finne en måte å omplassere 25.000 offentlig ansatte på og kvitte seg med 4.000 innen årsslutt. Men Kommisjonen mener landet fortsatt ligger an til vekst igjen neste år.De 17 finansministrene i eurosonen som møttes i Brussel mandag ettermiddag diskuterte også situasjonen i Portugal. Der har en regjeringskrise ført til ny usikkerhet.- Dette er en sårbar tid, og vi kan ikke slappe av. Ingen ønsker krisen tilbake, sier en eurokilde til nyhetsbyrået Reuters. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv