Fant planet som ligner på jorden - 63 lysår unna

Astronomer har funnet ut at en planet 63 lysår unna jorden ligner svært på vår egen planet sett fra verdensrommet.

Foto: REUTERS/NASA/Handout via Reuters.
Politikk

Gjennom utregninger har astronomer fra NASA og dets europeiske motstykke ESA funnet fargen på planeten HD 189733b. Den viser seg å være koboltblå og ligner ved første øyekast veldig på jorden.- Å måle fargen på planeten er et stort framskritt. Vi kan faktisk se for oss at denne planeten ser ut som vår egen dersom vi kunne se på den direkte, sier Frederic Pont ved universitetet i Exeter.Men ved blåfargen slutter også likhetene mellom de to planetene.Planeten er en eksoplanet, et himmellegeme som kretser rundt andre stjerner enn vår egen sol. Planeten er en av de nærmeste eksoplanetene til jorden, og har over tid blitt nøye studert av Hubble-teleskopet. Den er likevel så langt borte at astronomene har måttet bruke utregninger for å finne fargen, som ikke kommer fra hav, men fra en atmosfære som består av silikat-partikler - stoffet som glass er laget av.«Det regner glass, sidelengs, i en vindhastighet på over 7.000 kilometer i timen», heter det i en uttalelse fra NASA.HD 189733b går i bane svært nær stjernen den kretser rundt, og atmosfæren har en temperatur på over 1.000 grader. (©NTB)

Nyheter
Politikk