Hegnar: - SV til bunns og ut

Den katastrofale situasjonen for SV vil, nærmest uansett, felle den rødgrønne regjeringen.

Politikk

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen onsdag 10. juli 2013At Arbeiderpartiet vil vinne tilbake noe av det tapte de siste to månedene før valget, er det liten tvil om. Fortsatt ligger Ap under 30 prosent på alle meningsmålinger, men de vil få mer.Men det er ikke der slaget står. Det er den katastrofale situasjonen for SV som, nærmest uansett, vil felle den rødgrønne regjeringen.På en meningsmåling for VG fikk SV bare 3,3 prosent av stemmene, og da er partiet godt under sperregrensen for utjevningsmandater, og SV mister 10 av 11 stortingsplasser. SV kan bli sittende med en stortingsrepresentant.Partileder Audun Lysbakken later som han fortsatt er optimist, og sier at «vi er optimister før innspurten, det finnes mange flere velgere enn dette som er opptatt av miljø og rettferdighet.»Det er mulig, men poenget er at SV har fått intens konkurranse fra Miljøpartiet De Grønne (MDG).På InFacts måling for VG får ikke MDG noen mandater, men i en meningsmåling for Aftenposten mister både partileder Audun Lysbakken (Hordaland) og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (Akershus) plassene til nettopp MDG. Og i Oslo kan MDGs partileder, Rasmus Hansson, komme inn.Som om denne konkurransen ikke er ille nok for SV, kan partiet Rødt, kanskje erobre ett mandat i Oslo.Opptellingen så langt viser at de borgerlige opposisjonspartiene får over 100 av 169 mandater, og at de røde, grønne og mørkerøde må nøye seg med under 70 stortingsrepresentanter.Ønsker man et regjeringsskifte, kan ikke situasjonen være bedre før innspurten starter.Det er mulig at det er flere velgere enn de 3,3 prosent som nå vil gi sin stemme til SV, som vil ha mer fokus på miljø og rettferdighet (partiet Rødt skal jo ha sin safari i Oslo), men MDG skriker høyere enn SV når det gjelder miljø og Rødt vil ha 100 prosent skatt på all inntekt over 1,5 million kroner. Noen kaller sikkert det rettferdighet.Audun Lysbakken kan godt fremstå optimistisk, men vi ville, i hans sko, vært dypt bekymret og nedfor.SV blir spist levende fra alle kanter.Paradokset er at Venstre, som skal med i en ny regjering, ligger an til å øke antall mandater fra 2 i dag til 10. Og Venstre er minst like mye imot en konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten og Vesterålen som SV, noe som, ifølge Lysbakken, skulle være SVs hjertesak i valgkampen.I InFacts måling mister FrP ikke mindre enn 16 plasser på Stortinget, men Høyre vinner 27.Her ligger kanskje en real oppside for opposisjonen, for på InFacts måling får FrP bare 13,6 prosent av stemmene, mens andre målinger viser nesten 20 prosent for FrP. I Agder-fylkene vil mer enn halvparten stemme på FrP hvis det hadde vært valg i dag.Mens Erna Solberg og de andre opposisjonslederne sitter rolig i båten, kniver MDG og Rødt med å dukke SV. Rasmus Hansson liker ikke at vi sier det, men en stemme på MDG er en stemme på FrP og Erna Solberg.Den vippeposisjonen Rasmus Hansson snakker og drømmer om, er ren luft. Nå er det 60 dager igjen.Her finner du et utvalg av Tryvge Hegnars ledere i Finansavisen

Nyheter
Næringsliv