Japan skjerper kritikken mot Kina

Kina forsøker å endre situasjonen i Asia med makt, men bør følge internasjonale normer, mener Japan.

Japans statsminister Shinzo Abe - Foto: AP
Politikk

- En rekke stridspunkter og destabiliserende faktorer i sikkerhetssonen rundt Japan blir stadig mer håndfaste, akutte og seriøse, heter det i den årlige rapporten fra det japanske forsvarsdepartementet.Rapporten er den første i sitt slag siden Shinzo Abe lovet å forsterke Japans forsvar da han ble ny regjeringssjef i det asiatiske landet. Japan anklager Kina for å ha trengte seg inn på japansk farvann og invadert landets luftrom.Beskrivelsene av en «tvingende» kinesisk fremferd rundt øyene som er gjenstand for en bitter strid mellom de to naboene, er ventet å utløse kraftige reaksjoner fra Beijing.Kina og Japan krangler om eierskap til øyene som ikke bare er strategisk viktig, men som også ligger i et ressursrikt område. Krangelen har vart i 40 år, men blusset opp på ny i september da Japan kjøpte tre av øyene fra en familie som har eid dem siden 1970-tallet. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv