Latvia inn i euroklubben

Lat byttes med euro. Ved nyttår blir Latvia medlem nummer 18 i en europeisk valutaklubb i krise.

Foto: Scanpix
Politikk

- Vi stoler på Europa, og vi stoler på euroen, sier finansminister Andris Vilks.Tirsdag ga EUs finansministre den endelige godkjenning til latvisk euromedlemskap. Fra 1. januar kommer en euro til å bli byttet ut for hver 0,7 lat.- Dette er en symboltung dag, sier Vilks.Med fortsatt krise i eurosamarbeidet er det ikke Europas mest eksklusive klubb latvierne går inn i. Skepsisen på hjemmebane har vært betydelig, men regjeringen mener euroen kan bidra til mer vekst og stabilitet.Best i klassen- Ja, vi blir med i euroen. Det er gode nyheter for både Latvia, men også for Europa og eurosonen, sier statsminister Valdis Dombrovskis ifølge AFP, mens Vilks tror Latvia kan bli blant de beste i euroklassen.Tross dagens krise ser han mange fordeler for Latvia på «mellomlang og lang sikt» i valutasamarbeidet.- Vi ligger langt fremme. Vi tenker ikke så mye på innstramminger lenger. Vi vokser. Vi kan bidra med våre erfaringer til andre, mener Vilks ifølge nyhetsbyrået TT.Heller ikke Estland lot seg skremme av krisen og ble med i eurosamarbeidet i 2011. Litauen er ventet å fullføre Baltikums euroinntog med en søknad neste år.- Dette viser at den europeiske økonomiske modellen er levedyktig, sier formannskapslandet Litauens finansminister Rimantas Satzius etter tirsdagens godkjenning i Brussel.VekstLatvia møtte bratt økonomisk motbakke i 2008 da landets boligboble sprakk i forbindelse med finanskrisen.Etter harde sparetiltak og reformer kan latvierne imidlertid nå skryte av den største veksten i EU.Landet innfrir eurokravene om gjeldsgrad og underskudd, konkluderte EU-kommisjonen og Den europeiske sentralbanken i juni.- Jeg ønsker dem hjertelig velkommen, sier eurogruppens leder Jeroen Dijsselbloem. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv