Lysbakken positiv til Snowden-fredsprisnominasjon

Sosialistisk Venstrepartis leder Audun Lysbakken mener det er spennende at spionsiktede Edward Snowden er nominert til Nobels fredspris.

Audun Lysbakken - Foto: Scanpix
Politikk

Det ble mandag kveld kjent at den svenske sosiologiprofessoren Stefan Svallfors ved Umeå universitet i et brev til Nobelkomiteen nominerer Snowden til Nobels fredspris. Nominasjonen får delt mottakelse på Stortinget. Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund avviser den blankt, mens SV-leder Audun Lysbakken ønsker den velkommen, skriver Dagsavisen.- Snowden har åpnet øynene til verden for det massive potensialet for overvåking som finnes i dag, og den trusselen det utgjør mot personvern og demokratiske rettigheter, sier SV-lederen.Selv ønsker Lysbakken at fredsprisen skal gå til den kongolesiske legen Denis Mukwege for innsatsen i kampen mot omfattende bruk av voldtekt og seksuelle overgrep i krigen.- Men jeg synes det er et spennende forslag med Snowden. Om det er realistisk vet jeg ikke, men jeg synes likevel det er positivt at det mobiliseres til støtte for ham, sier Lysbakken.Prio-direktør Kristian Berg Harpviken mener også at ideen er god. Spørsmålet blir imidlertid hva det er som skulle være hovedpoenget ved å gi fredsprisen til Snowden, mener Harpviken. Harpviken viser også til at tidsfristen for å nominere kandidater til årets fredspris gikk ut 1. februar, og at Snowden derfor først vil være kandidat neste år. Da vil Snowdens sak ha blitt så gammel at den vil være mindre interessant, mener han. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv