Namsfogd: Politiet kan fjerne romfolk-leir

Namsfogden i Oslo, Alexander Dey mener Statsbygg ikke trenger en rettslig prosess hver gang de vil fjerne romfolk-leire fra sin tomt ved Sognsvann i Oslo.

OSLO 20130628.Statsbygg har varslet romfolkene i leirene ved Sognsvann om at de vil bli begjært tvangsflyttet, trass i at de fikk medhold i tingretten.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Stian Lysberg Solum
Politikk

- Jeg mener at politiet til en viss grad kan gripe inn direkte. Sett at noen kom hjem til deg og slo seg ned i hagen din, da ville du kunne ha ringt politiet. Det skal ikke være slik at du alltid må gjennom en tung prosess hvor domstolen skal kverne på saken først, sier Dey til NTB.Prøver på nyttInformasjonsansvarlig Mette Nordhus i Statsbygg forteller at de henvendte seg til politiet for å få hjelp til å fjerne romleiren ved Sognsvann i fjor.- Da fikk vi beskjed om at politiet vurderte saken slik at de ville ha en kjennelse. Vi har ikke henvendt oss til politiet angående fjerning av årets leir, sier Nordhus.I slutten av juni fikk romfolket medhold, da Statsbygg ba tingretten om en midlertidig forføyning for å få fjernet teltleiren. Fredag forrige uke sendte de inn en begjæring om utkastelse, en såkalt «vanlig fravikelsessak», til byfogden.Samme framgangsmåte gjorde at Statsbygg fikk fjernet teltleiren som lå på samme tomt i fjor.- I fjor tok prosessen med utkastelse 3,5 måneder. Nå håper vi at det ikke tar så lang tid, sier Nordhus.Politiet i Oslo ønsker ikke å kommentere saken overfor NTB.Tar mange ukerDommer Hilde Kollbær Strømme i Oslo byfogdembete bekrefter at de har mottatt begjæringen fra Statsbygg.Normalt får saksøkte i vanlige fravikelsessaker to uker til å komme med bemerkninger. Deretter vil byfogdembetet vurdere om det blir avholdt et rettsmøte eller om saken kan behandles ut fra skriftlig materiale.- Vi må regne med minimum én måneds behandlingstid, sier Kollbær Strømme.Om Statsbygg får medhold, vil det også gå med ytterligere uker på at den andre parten skal varsles og ha mulighet til å rydde bort eiendelene sine.Bekymret for forurensningStatsbygg er bekymret for at teltleiren forurenser nærmiljøet med søppel og avføring.Oslo kommune var på befaring i området 10. oktober 2012. Smittevernlegen i Oslo mente da at drenering av overflatevann fra leirene kunne forurense badevannet i Sognsvanns sørvestlige hjørne.Statsbygg er ikke oppdatert på dagens situasjon i leiren, men sier at de ikke har grunn til å tro at situasjonen er bedret.I slutten av mai ryddet Oslo kommune en annen teltleir som ligger på kommunal grunn like ved Statsbyggs tomt. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv