Nye depresjoner truer Hellas

Greske ledere gleder seg til utbetaling av nye krisemidler i sommer. Samtidig truer nye høstdepresjoner.

Politikk

Euroledere, Brussel-byråkrater og greske ministere håper å kunne stenge kontoret i sommer uten at økonomisk og politisk kaos venter på trappene når de vender tilbake til høsten.Hellas har fått innvilget nye utbetalinger på i alt 6,8 milliarder euro av kriselånet. Såfremt landet lever opp til reformkravene som følger utbetalingen, har de midler til å dekke inn avdrag som forfaller til betaling i august.Men i september er hverdagen tilbake. Og det samme er kreditorene. Troikaen av EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet skal da til Hellas for å diskutere det som ser ut til å bli omfattende budsjetthull fremover. Nye, harde innsparingstiltak kan bli resultatet.Tøffere- Det kommer helt klart til å bli tøffere både økonomisk og politisk, sier Fredrik Erixon i tankesmia European Centre for International Political Economy til nyhetsbyrået Reuters.- De dytter spørsmålet foran seg i noen måneder. Vi kommer til å fortsette dette spillet mellom troikaen og regjeringen der alle vet hva som egentlig skjer - at det er helt urealistisk for Hellas å leve opp til forventningene både på kort og lang sikt, mener han.Den greske statsgjelden er ventet å overskride 175 prosent av brutto nasjonalprodukt i år. Eksperter tar det for gitt at grekerne vil trenge en ny runde med restrukturering av gjelden for å tallene til å gå opp. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv