Stoltenberg-bilde misbrukt i høyreekstrem bok

Et bilde av statsminister Jens Stoltenberg pryder omslaget til en kontroversiell bok om raseforskjeller utgitt av et høyreekstremt forlag i Storbritannia.

Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix
Politikk

Bildet av Stoltenberg er brukt for å illustrere forskjellige raser, og den norske statsministeren har selskap på bokomslaget av den ugandiske diktatoren Idi Amin, den japanske keiseren Akihito og en ukjent australsk aboriginer, skriver VG.Statsministerens kontor er ikke kjent med utgivelsen av boken og bruken av Stoltenberg på omslaget. Innkjøpssjef Brandon Grinnaker i forlaget Ostara Publications skriver i en e-post til avisen at bildet er fritt tilgjengelig til bruk og at det ikke er nevnt noe om restriksjoner og opphavsrett på hjemmesidene til Statsministerens kontor.Medierettsadvokat Jon Wessel-Aas sier til avisen at dette ikke er korrekt.- Dette er brukt i en sammenheng som ikke har noe som helst med Stoltenberg å gjøre. Hadde det vært en bok som hadde handlet om statsledere eller Jens Stoltenberg, ville det vært annerledes, sier han.Boken «Race» av John Randal Baker ble første gang utgitt i 1974, og regnes som svært omstridt. (©NTB)

Nyheter
Politikk