USAs korte vei til folks nettliv avslørt

Den britiske avisen The Guardian avslører nye detaljer om hvor enkelt amerikansk etterretning kan skaffe tilgang på privat informasjon fra nettsider som Facebook.

Facebook - utsnitt av logo
Politikk

Foruten å overvåke all epost og hvilke nettsider brukere besøker kan analytikere i etterretningsorganisasjonen NSA enkelt få tilgang til historikk fra private samtaler og meldinger på sosiale medier som Facebook.Onsdag viser avisen skjermdumper fra programmet Xkeyscore som brukes av NSA. Analytikere som bruker programmet kan få tilgang til å overvåke personer digitalt uten noen spesifikk tillatelse, viser dokumentene The Guardian har fått tilgang til.Bildene viser hvordan analytikere får tilgang på private samtaler. Gjennom å fylle inn et brukernavn i NSAs programvare får analytikeren rask tilgang på samtlige samtaler på Facebook. Det samme gjelder mikrobloggen Twitter og andre sosiale medier.Dokumentene bidrar støtter opp under Snowdens påstander da han ga sitt første offentlige intervju etter å ha lekket dokumenter til pressen.- Jeg kunne, fra mitt skrivebord, avlytte hvem som helst, fra deg og din revisor til en dommer eller til og med en president, så lenge jeg hadde tilgang til deres private epostadresse, sa Snowden til The Guardian i juni.Representanter for amerikanske etterretningsbyråer har tidligere sagt at Snowdens påstander ikke medfører riktighet. (©NTB)

Nyheter
Teknologi