- Det er ikke science fiction, men Jens er sjanseløs

Jens Stoltenberg (Ap) har ingen mulighet til å kunne fortsette som statsminister etter valget, mener flere valgforskere.

Valgforsker Frank Aarebrot. Foto: Scanpix
Politikk

For at det skal bli en ny rødgrønn regjering må Ap, SV og Sp foreta et nesten utenkelig byks oppover på meningsmålingene, sier valgforskere til Dagbladet.- At den sittende regjering får flertall 9. september framstår helt utopisk, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning (ISF).Konklusjonen bygger han på tall fra instituttets valgforskningsprogram som ble etablert av Bernt Aardal og hans team i 1985.Johannes Bergh sier det aldri har skjedd en så stor bevegelse i velgermassene de siste ukene av valgkampen som det som må til for at Stoltenbergs regjering skal kunne fortsette med regjeringsmakten.I 1993 stormet Ap fram de siste ukene og endte på solide 36,9 etter å ha ligget på 28,7 prosent i juni. Forskjellen fra den gang er imidlertid at Arbeiderpartiet i år ikke er i nærheten av 34-tallet på augustmålingene.Ifølge ISFs tall lå partiet på 29,1 prosent i august. Utviklingen for regjeringspartnerne Sp og SV er dessuten så svak at Ap neppe får den nødvendige hjelpen, mener Bergh.Heller ikke instituttleder Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø er optimist på Stoltenbergs vegne.- Slaget er tapt, med mindre det dukker opp en sak som skulle endre hele valgkampen, sier Buck.- Alt er mulig, det er ikke science fiction. Men det er fremdeles ikke sannsynlig, sier valgforsker Frank Aarebrot

Nyheter
Politikk