Går hardt ut mot fengsling av mindreårige

Norge er en versting når det gjelder å fengsle barn under svært brutale forhold, mener Advokatforeningen.

Foto: Scanpix
Politikk

Årlig fengsles det mellom 70 og 80 barn mellom 15 og 17 år i Norge, noe som er et brudd på FNs barnekonvensjon, skriver Aftenposten.FNs barnekomité og FNs torturkomité har flere ganger kritisert Norge for praksisen, som også bryter med Regjeringens uttalte målsetting om at barn ikke skal sitte i fengsel.- Det er ingen særbehandling av barn i fengsel. De kommer inn på en anstalt med voksne som ofte er tunge kriminelle, og de får ideer og knytter kontakter. Det gjør det vanskelig å komme ut av kriminaliteten, konstaterer lederen av Advokatforeningens menneskerettsutvalg, Mette Yvonne Larsen.I forbindelse med en rapport til FNs barnekomité i 2009 intervjuet hun ti mindreårige innsatte i norske fengsel.- En av dem hadde sittet 23 timer innelåst på cellen. Han satte madrassen opp mot veggen og sto og stanget hodet mot den, forteller hun.Statssekretær Kristin Bergersen (Ap) i Justis- og beredskapsdepartementet slår fast at Regjeringen ikke har noe ønske om å fengsle barn, men sier at det av og til ikke finnes noe alternativ.- Noen barn begår så alvorlig kriminalitet, kanskje også flere ganger, at vi ikke har noe annet alternativ enn fengsel, sier hun.- Fengsel er siste alternativ når alt annet er vurdert, understreker Bergersen, og nevner konfliktråd, samfunnsstraff og hjemmesoning med elektronisk kontroll. (©NTB)

Nyheter
Politikk