Miljøaktivistene har flere ganger fått avslag på å dra inn i området der skip leter etter olje for selskapene Rosneft og ExxonMobil. Greenpeace mener de blir holdt tilbake av politiske grunner, fordi russerne ikke vil ha oppmerksomhet om oljeletingen, som blant annet foregår ved et russisk naturreservat.De påpeker at Rosneft er det selskapet som slipper ut mest olje på land, og mener de gjør nærmest ingenting for å rydde opp. Derfor er de bekymret for konsekvensene når de nå skal etablere seg i Arktis.- Jeg har selv sett de store oljeutslippene Rosneft står bak i Sibir. Dette skandaleselskapet har Statoil inngått et samarbeid med, og jeg lurer på om Statoil er klar over hvilken risiko det russiske selskapet utgjør for miljøet, sier Arktis-rådgiver Erlend Tellnes i Greenpeace Norge, som er om bord på skipet Arctic Sunrise.
Klassifisert som isbryterUtvidet Statoil-samarbeid
Skipet dro før helga inn i russisk farvann, og det er adgangen til området av Nordøstpassasjen i Karahavet aktivistene tre ganger har fått avslag på. Ifølge Greenpeace har begrunnelsen fra russiske myndigheter vært at skipet ikke er tilpasset isen i området.Greenpeace har som svar anført at Arctic Sunrise er klassifisert som isbryter, og dessuten at det ikke er is i området på denne tiden av året. Selskapet bedyrer at de ikke søker konfrontasjon med seismikkskipene.- Det er en fredelig protest. Vi forventer ikke særlig reaksjoner fra myndighetene, da vi tror de ser at argumentene for nekten har vært tynne. Men hvis kystvakten kommer og ber oss om å dra, så gjør vi det, sier kommunikasjonsansvarlig Åshild Lahn til NTB.Statoil signerte i mai i fjor en avtale med Rosneft om å lete i uutforskede områder offshore i Russland og Norge.Den innebærer også at selskapene vil gjennomføre felles tekniske studier av to russiske felt på land. Avtalen gir også det russiske selskapet mulighet til andeler i utvalgte Statoil-prosjekter.I juni bygget de ut samarbeidet til å etablere flere selskap for å lete i områder i Okhotskhavet og Barentshavet. De har også en intensjonsavtale om å utforske skiferoljemulighetene i Samara-regionen.Statoil er ikke involvert i letingen i Karahavet som Greenpeace i dette tilfeller protesterer mot. (©NTB)