Griper Obama inn i Syria? Presset øker

Etter anklagene om at Syria har brukt kjemiske våpen mot sivilbefolkningen er president Barack Obama kommet under stadig sterkere press for å gripe inn i konflikten.

Barack Obama - Foto: AP
Politikk

Det hvite hus er forferdet over meldingene om at hundrevis av mennesker ble gasset i hjel onsdag, men gjør det likevel klart at enhver respons er avhengig av en bekreftelse på angrepet.I mellomtiden krever Det hvite hus at Syrias president Bashar al-Assad gir FN-inspektørene som er i landet, adgang til åstedet utenfor Damaskus.Den forsiktige reaksjonen er et nytt, klart tegn på hvor lite lysten Obama har vært på å gripe inn i Syria siden borgerkrigen startet for to og et halvt år siden.Men nølingen truer med å bygge opp under en stadig sterkere følelse av at Obama mislykkes i utenrikspolitikken. Han er i det siste blitt kritisert for ikke å ha klart å holde de egyptiske generalene tilbake, og for ikke å ha greid å overtale Russland til å utlevere varsleren Edward Snowden.Røde linjerDersom det blir bevist at det syriske regimet faktisk har gjennomført et storstilt kjemisk angrep på sivilbefolkningen, vil Obama uten tvil stå overfor enda sterkere press for å gjøre noe.Allerede har Syria flere ganger krysset de røde linjene til Obama, uten at USA har reagert, og om det skjer igjen, vil det bare forsterke et bilde av en president som er uten evne til å sette makt bak sine ord.- Man tegner ikke røde linjer for etterpå ikke å sette makt bak dem, sier Andrew Tabler ved Washington Institute for Near East Policy. Han kaller Syria den svarteste flekken på Obamas utenrikspolitikk.Den generelle oppfatningen både i USA og i andre hovedsteder er at en samlet internasjonal respons bare kan lykkes hvis USA tar ledelsen.Men Obama oppviser ingen lyst til å intervenere, og meningsmålingene viser at amerikanerne fortsatt er lite interessert i nye militære eventyr.Som for å vise at han først og fremst er opptatt av hjemlige problemer, dro han torsdag på en to dagers busstur til Pennsylvania og New York for å møte velgerne.Likevel øker presset etter hvert som sjokkerende bilder og videoer av livløse ofre for det som ser ut til å være kjemiske våpen sprer seg på nettet. (©NTB)

Nyheter
Politikk