Hegnar: - Er høyere skatt SVs vinnersak?

Redaktør Trygve Hegnar tror ikke valgresultatet blir noe bedre for SV dersom det kommer tydeligere frem at partiet mener skattenivået bør økes.

Trygve Hegnar. Foto: Scanpix
Politikk

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen torsdag 15. august.SV er det partiet som er mest utsatt for å komme under sperregrensen på fire prosent, og følgelig bli utradert på Stortinget.SV mister velgere til Arbeiderpartiet, og SV mister velgere til Miljø-partiet De Grønne (MDG). Kanskje også til partiet Rødt, som snuser på ett mandat.SV har hatt en utrolig nedtur, fra valg til valg, og det verste resultatet kan komme den 9. september.Halmstrået for partileder Audun Lysbakken er skatt. Han mener at «skatt nå har blitt en vinnersak for oss.»Lysbakken mener at Høyre kommer dårlig ut med sitt krav om å senke formuesskatten, og han sier at «Høyre har blitt avslørt gang på gang på at formuesskatten ikke betyr noe for norsk næringsliv, nå sist i rapporten fra NHH.»Audun Lysbakken har trolig ikke fått med seg at det er 600.000 personer som betaler formuesskatt, og det er ikke sikkert at alle disse synes det er fint eller riktig å bli belastet med formuesskatt på sparepenger, gjeldfritt hus eller hytte.Skattedebatten hittil har dreid seg om hva noen få rike eventuelt vil få i skattelettelser med Høyres politikk, men SV kan få en stygg overraskelse.Det er ikke sikkert at skatt er en vinnersak for SV.Særlig ikke hvis det kommer bedre frem at SV mener skattenivået bør økes. I alle de åtte årene den rødgrønne regjeringen har hatt makten, har statsminister Jens Stoltenberg ment, og fått medhold i, at skattenivået ikke skal økes ut over skattenivået fra Bondevik 2-regjeringen i 2004.Det har vært et taktisk bra grep fra Stoltenbergs side, men SV vil ha mer. Mer skatt.Lysbakken har foretatt et taktisk skritt tilbake ved å hevde at mer skatt (ut over 2004-nivået) bare skal komme fra finansnæringen, men det står ikke til troende. SV vil ha mer skatt.Alle statsrådene driver nå et hardkjør med at hver eneste krone i mindre skatt gir mindre velferd, og det skal slett ikke utelukkes at det budskapet går hjem hos mange velgere, men både Erna Solberg og Siv Jensen burde være i stand til å slå tilbake.De kan jo begynne med å si at det ikke skal kuttes en eneste velferdskrone, uansett hvor skattenivået blir liggende. Det skal tvert i mot bli mer velferd og bedre velferd.Det hevdes i Klassekampen at velgerne er opptatt av, og påvirket av, at en fjerning av formuesskatten angivelig vil gi flere nullskatteytere, og at investoren Arne Fredly har gitt et valgkampbidrag til Høyre.Det tror vi velgerne, det store flertall, ikke lar seg påvirke av. Fredly who? Og hvor mange nullskatteytere spekulerer man i?Men tror velgerne at redusert formuesskatt gir færre skoler, veier og barnehager, slik Audun Lysbakken hevder, så har de borgerlige partiene et problem.Kristelig Folkepartis partileder Knut Arild Hareide hevdet under partilederdebatten at han har et «genialt» forslag. Såkalt arbeidende kapital skal unntas fra formuesskatten. Forslaget er ikke noe nytt og er godt ment, men det er faglig svakt og nesten umulig å få gjennomført uten svære hull og omgåelsesmetoder.For at skatt ikke skal bli en vinnersak for SV og de rødgrønne, må Solberg & Jensen torpedere påstanden om at det er mangel på skatteinntekter i årets (eller kommende års) budsjett.Vi bare minner om det: Stoltenberg og regjeringen selv regner med et overskudd på statsbudsjettet på 380 milliarder kroner i år.Kan skatt da bli en vinnersak for Lysbakken og SV?

Nyheter
Næringsliv