Island dropper trolig EU

Island vurderer å droppe søknaden om medlemskap i EU for godt i nærmeste framtid.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
Politikk

Det islandske utenriksdepartementet opplyste torsdag at juridiske eksperter sier at regjeringen ikke er bundet av en folkeavstemning i 2009 som åpnet for forhandlinger om medlemskap i EU.«Etter å ha fått denne vurderingen har utenriksministeren besluttet at han vil vurdere å oppløse forhandlingsdelegasjonen», heter det i en erklæring fra utenriksdepartementet.Island stanset forhandlingene med EU i januar, og de er ikke gjenopptatt etter at en ny regjering som er motstander av EU-medlemskap, vant valget i april.Den nye regjeringen har lovet en ny folkeavstemning, som ifølge meningsmålingene i dag ville ende med nei-flertall. Men noen medlemmer av regjeringen mener man bare skal droppe forhandlingene uten videre.Forhandlingene som ble innledet etter folkeavstemningen, var ikke ventet å bli vanskelige, bortsett fra på fiskeriområdet. I de forhandlingene som ble gjennomført, kom partene aldri så langt som til fiskeripolitikken.En pågående krangel med EU etter at Island i 2010 ensidig hevet sin kvote, ender trolig med at EU innfører sanksjoner mot Island. (©NTB)

Nyheter
Politikk