Jagland kan ryke ut av Nobelkomiteen

Thorbjørn Jaglands tid som leder av Nobelkomiteen kan være over dersom høstens valg ender slik meningsmålingene tyder på.

Thorbjørn Jagland. Foto: Scanpix
Politikk

Neste år skal tre av de fem plassene i Nobelkomiteen fordeles på nytt, og Thorbjørn Jagland (Ap), Kaci Kullmann Five (H) og Ågot Valle (SV) er alle på valg, skriver Aftenposten.Styrkeforholdene mellom partiene på Stortinget avgjør sammensetningen av komiteen, og dersom meningsmålingene foran høstens valg slår til, er det lite som tyder på at Ap får beholde dagens to plasser i komiteen.Siden tidligere statssekretær Berit Reiss-Andersens periode først utløper i 2017, vil i så fall Jagland ryke ut av komiteen.Thorbjørn Jagland har vært en omstridt komitéleder, og høstet blant annet hoderystende kritikk da president Barack Obama fikk prisen i 2009, få måneder etter at han hadde flyttet inn i Det hvite hus. .Fjorårets pristildeling til EU vakte også sterke reaksjoner fra enkelte hold. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv