Nye tog kan ta knekken på strømnettet

NSBs nye Flirt-tog krever så mye strøm at hele strømnettet kan bryte sammen og all togtrafikk bli lammet.

T-banevogn i Oslo - Foto: Scanpix
Politikk

Strømbehovet kom som et sjokk på de ansvarlige i Jernbaneverket, som nå må bruke hundrevis av millioner kroner på å oppgradere nettet, skriver Bergens Tidende.- Det økte effektbehovet kom som et sjokk for oss, sier Terje Stømer i Bane Energi, Jernbaneverkets enhet for strømforsyning.Nå må de kjøpe mobile omformere til 378 millioner kroner, men selv det vil være en midlertidig løsning.- Uten disse midlertidige og mobile omformere kan togenes høye strømforbruk, når de akselererer, føre til overbelastning av det elektriske systemet. Da kan det bli bråstopp i togtrafikken, sier Stømer.De to første mobile omformerne, som er plassert i konteinere, er alt under utprøving i Oslo-området.Jernbaneverket mener at de må investere 5,8 milliarder kroner fram til 2023 for å øke kapasiteten i strømforsyningen, men i Nasjonal Transportplan er bare en del av disse investeringene inkludert. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv