The Guardian tvunget til å slette dokumenter

Den britiske avisa The Guardian sier at myndighetene tvang dem til å slette dokumenter den hadde fått fra den amerikanske varsleren Edward Snowden.

Spionsiktede Edward Snowden i russisk avis. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov
Politikk

Avisas redaktør Alan Rusbridger skriver i tirsdagens utgave av The Guardian at han for en måned siden ble kontaktet av en høytstående tjenestemann som gjorde det klart at han snakket på vegne av statsministeren.På to møter krevde han at avisa enten ga tilbake alt materialet fra Snowden som avisa jobbet med, eller slettet det.Guardian var da i gang med å publisere avsløringer om det omfattende overvåkingsprogrammet til den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA og dens britiske motpart GCHQ etter at de fikk tusener av dokumenter fra Snowden.- Dere har hatt moroa deres, nå vil vi ha det tilbake, skal tjenestemannen ha sagt til ham.Deretter fulgte flere møter med tjenestemenn som truet med å gå til retten om ikke avisa utleverte eller ødela materialet.Da han prøvde å si at han ikke kunne oppfylle sitt ansvar som journalist om han ga etter for presset, fikk han beskjed om at «dere har hatt debatten deres, det er ingen grunn til å skrive mer».Til slutt kom to såkalte sikkerhetseksperter fra GCHQ til redaksjonen og så på mens to PC-er med harddisker med det farlige materialet fra Snowden ble fysisk knust.- Nå kan vi kalle tilbake angrepshelikoptrene, sa en av dem på spøk.I artikkelen sier Rusbridger at han gjorde tjenestemennene oppmerksom på at internasjonalt samarbeid mellom journalister gjør at mediene vil fortsette å publisere dokumentene fra Snowden.Det betyr at The Guardian ikke trenger å skrive fra London, men kan gjøre sitt redaksjonelle arbeid i land som er mindre restriktive.Rusbridger skriver om presset fra myndighetene på et tidspunkt da britiske myndigheter har møtt en storm av protester etter at de på flyplassen i London forhørte partneren til avisas journalist som skriver om Snowdens dokumenter. (©NTB)

Nyheter
Politikk