Treholt-opptakene slippes mandag

De første lydbåndopptakene fra Treholt-saken i 1985 blir gjort tilgjengelig for mediene mandag.

Arne Treholt. Foto: Scanpix
Politikk

Det er NRK som fysisk har fått låne de originale lydbåndopptakene fra den delen av rettssaken som gikk for åpen rett.Arbeidet med å digitalisere de 92 kassettene startet denne uken, og NRK vil gjøre materialet tilgjengelig i tre omganger med første bolk mandag, opplyser Norsk Redaktørforening.Det er først og fremst mediene som var med på søksmålet om innsyn, som får tilgang til materialet, og NRK understreker at deres egne redaksjoner ikke får noe forsprang.Samlet ble det tatt opp 263 kassetter med 175 timers lyd fra rettssaken. Pressen har bedt om innsyn også i de delene som er tatt opp under den lukkede delen av rettssaken. Borgarting lagmannsrett skal ta stilling til kravet i løpet av høsten.Arne Treholt var byråsjef i Utenriksdepartementet da han ble pågrepet og dømt i 1985 til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han har to ganger forsøkt å få saken gjenopptatt, uten å få det til.Treholt ble benådet og løslatt i 1992 av helsemessige grunner, etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen. (©NTB)

Nyheter
Politikk