- Vi skal bli det tøffeste og mest konsekvente partiet på Stortinget. Det ligger makt i å være i opposisjon, sa Lysbakken da SV samlet seg til sitt første landsstyremøte etter årets begredelige stortingsvalg, det dårligste i partiets historie.Men det var ingen slagen partileder som til stående applaus entret talerstolen på Håndverkeren i Oslo.- Valgresultatet var både en skuffelse og en lettelse. Vi gjorde et dårlig valg, men viste at det nyttet å drive valgkamp. Det var en fandenivoldsk mobilisering mot slutten. Takk til alle som gikk motbakkene sammen med oss, sa Lysbakken, og pekte på at det bare var 1.600 stemmer som skilte SV fra sperregrensen.Lysbakken vil nå ha en åpen diskusjon i partiet om hva som førte til det dårlige valgresultatet.- Vi må begynne debatten med ærlighet om hva vi ikke har fått til de siste årene, sa Lysbakken, men advarte samtidig sine partifeller mot å bruke for mye tid på å se seg tilbake.- Vi må ikke diskuterer så fillene fyker hva som gikk galt, understreket Lysbakken, noe som ble møtt med spontan applaus fra den fullsatte salen.- Vi trenger ikke et SV som vender blikket innover. Vi trenger et SV som vender blikket utover, understreket Lysbakken, som nå vil bygge allianser til både miljø- og fagbevegelsen og solidaritetsorganisasjoner.Lysbakken varsler også at det rødgrønne ekteskapet er over.- Vi skal kjempe for våre saker i opposisjon, understreket han. Men samtidig er han ikke fremmed for et ny rødgrønn allianse i fremtiden.- Jeg håper og tror at Norge på et eller annen tidspunkt vil få en ny rødgrønn regjering. Alle våre ulikheter til tross, det er bare på den måten at vi kan få makt til å endre samfunnet. (©NTB)