Flere forbrukerorganisasjoner i Mexico advarer mot utviklingen og mener det er på høy tid at myndighetene gjør mer for å bekjempe fedme og diabetes.President Enrique Pena Nieto ønsker derfor at meksikanerne skal betale rundt 47 øre ekstra for hver liter brus de kjøper.Mexico har nemlig den tvilsomme æren å kjempe mot USA om tittelen "Verdens feiteste nasjon".Ikke uventet fører forslaget til sterke reaksjoner blant markedsaktørene.Coca- Cola og flere andre brusprodusenter kritiserer Mexicos planer om å innføre en skatt på sukkerholdige drikker.Coca-Cola de Mexico hevder ifølge AFP at en skatt på drikkevarer er en ineffektiv måte å bekjempe et problem som er så komplisert som fedme.Coca-Cola hevder at brus kun utgjøre mellom 5,5 prosent og 6,6 prosent av kaloriene i et gjennomsnittlig meksikansk kosthold.Mexico er faktisk verdensledende når det gjelder brusforbruk. Hver eneste innbygger konsumerer i snitt 163 liter i løpet av et år, mot 118 liter i USA.Den nasjonale helseundersøkelsen fra 2012 viser at i underkant av en tredjedel av meksikanerne er overvektige, sammenlignet med 35,7 prosent i USA.Som om ikke det er nok har Mexico den høyeste forekomsten av diabetes blant de 34 landene i OECD. 10,8 prosent av befolkningen lider av sykdommen.